Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Κιβωτός ζωής για σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στο μέσον του νομού Έβρου και το εκτεταμένο δάσος του καλύπτει τις νοτιοανατολικές υπώρειες της οροσειράς της Ροδόπης. Επειδή η περιοχή του Έβρου βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κύριους δρόμους μετανάστευσης αποδημητικών πουλιών, αναπτύσσεται στα όρια δυο μεγάλων ζωνών χλωρίδας και πανίδας, της ευρωπαϊκής και της ασιατικής, η παρουσία σπάνιων ειδών καθιστά το Εθνικό Πάρκο ένα δάσος υψηλής οικολογικής αξίας με πρωταγωνιστές τα αρπακτικά πουλιά.

Τριάντα έξι είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών (από τα συνολικά 38 που απαντώνται στην Ευρώπη) έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή. Αετοί, γύπες, γερακίνες, σαΐνια και γεράκια γυροπετούν στα ήρεμα και όμορφα τοπία τούτης της θρακικής γης, βρίσκοντας ένα από τα τελευταία ασφαλή καταφύγιά τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο σπάνιος μαυρόγυπας διατηρεί εδώ την τελευταία του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Με τη συνεργασία του Δασαρχείου Σουφλίου, της Νομαρχίας Έβρου, των τοπικών Δήμων και του WWF Ελλάς εφαρμόζονται προγράμματα προστασίας και διαχείρισης του δάσους, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν βασικό στόχο την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Στο κέντρο ενημέρωσης που βρίσκετε στην Δαδιά, θα πάρετε τις ανάλογες πληροφορίες και θα δείτε σχετικό βίντεο. Μετά θα επισκεφθείτε το παρατηρητήριο από όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πουλιά από κοντά.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Απολιθώμενο δάσος - 22/09/2023
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~