Εκδρομές

Με αφετηρία τον ξενώνα, οργανώνουμε και πραγματοποιούμε για εσάς, μονοήμερες εκδρομές προς την Τουρκία και την Βουλγαρία.

Διαδρομές
Ελλάδα - Τουρκία

1. Κήποι - Enez
Από τους Κήπους, με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη που απέχει 3 ώρες οδικώς, στα 25 χλμ. συναντάμε την Κεσσάνη, αστικό κέντρο της περιοχής, όπου, αν είναι Σάββατο, αξίζει να κάνουμε μια στάση και να επισκεφτούμε το ξακουστό της παζάρι. Ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο της Κεσσάνης προς Τσανάκαλε, σε 40 λεπτά βρισκόμαστε στον προορισμό μας. Η Αίνος, που πλέον ονομάζεται Enez, είναι από τις αρχαιότερες θρακικές πόλεις. Η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε στην αρχαιότητα και η συνύπαρξη για αιώνες χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών, κληροδότησαν στον τόπο αξιόλογα μνημεία. Χωροθετημένη στις εκβολές του Έβρου, υπήρξε μέχρι τον 19ο αι. το μεγάλο λιμάνι της περιοχής , τμήματα του οποίου σώζονται ακόμα. Σήμερα, είναι αγαπημένο ψαροχώρι ντόπιων και ταξιδιωτών, που τιμούν τα τοπικά ταβερνάκια και κάνουν το μπάνιο τους στο θρακικό πέλαγος.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

2. Καστανιές - Edirne
Έχοντας αφήσει πίσω τα σύνορα στις Καστανιές, σε απόσταση 10 χλμ. βρίσκεται η ξακουστή Ανδριανούπολη. Το Edirne, όπως είναι η τουρκική ονομασία της, είναι μια ιστορική θρακική πόλη, πανέμορφα και ελάχιστα τουριστική. Πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους μέχρι το 1453, σχεδιάστηκε από τον μεγαλύτερο οθωμανό αρχιτέκτονα της εποχής και μέχρι σήμερα, διατηρεί στο ακέραιο την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Το Edirne είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα προσαρμογής της παραδοσιακής Ανατολής στη σύγχρονη Τουρκία: τζαμιά πλάι σε χριστιανικές εκκλησίες, παζάρια και χαμάμ, σκεπαστές αγορές και χάνια συνυπάρχουν αρμονικά με τα ζωηρά στοιχεία μιας σημερινής φοιτητούπολης. Θα επισκεπτούμε το επιβλητικό Τέμενος του Βαγιαζίτ, την Εβραϊκή Συναγωγή και τα Ανάκτορα του Μουράτ ΙΙ και θα περιηγηθούμε στα ψηλότερα τζαμιά ολόκληρης της Τουρκίας.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

Διαδρομές
Ελλάδα - Βουλγαρία

3. Ορμένιο - Haskovo
Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας και οδεύοντας προς Haskovo, βρίσκεται το Svilengrad, μια πολύβουη πόλη με μγάλη αγορά, καζίνο και πλήθος επιλογών για διασκέδαση, που προσφέρεται για μια σύντομη στάση και ανεφοδιασμό. Από εκεί, το Haskovo, διοικητικό κέντρο της ομώνυμης περιοχής, απέχει μόλις 57 χλμ. Κατοικείται ήδη από τον 3ο-4ο αι. μ.Χ. και σήμερα, είναι μια χαρακτηριστική βουλγαρική πόλη, που διατηρεί στοιχεία από την περίοδο του υπαρκτού σοσιαλισμού, έχοντας καλοδεχτεί τις σύγχρονες πολιτισμικές απιρροές. Η πόλη είναι γνωστή για τα πολλά της μουσεία, θέατρα και γκαλλερί, αλλά και για το μεγαλύτερο μνημείο της Παναγίας στον κόσμο, ύψους 32μ. Θα επισκεφτούμε οπωσδήποτε το μεσαιωνικό κάστρο Shishman, τα θερμά λουτρά Mineralni Bani, λίγο πιο έξω από την πόλη και τους ελληνιστικούς τάφους στο Aleksandrovo, με τις περίτεχνες τοιχογραφίες.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

4. Κυπρίνος - Ivaylovgrad
Το Ivaylovgrad βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της Ροδόπης, στο νότιο τμήμα της Βουλγαρίας και η ιστορία του ανάγεται στον 10ο μ.Χ. αι. Η πόλη είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες επαρχίες της Βουλγαρίας και διατηρεί αμιγή τη χαρακτηριστική σοβιετική αρχιτεκτονική του προηγούμενου αιώνα. Το Ivaylovgrad είναι δημοφιλής προορισμός για το παρθένο φυσικό του περιβάλλον και για το φράγμα του ποταμού Άρδα, όπου ο οργανωμένος οικοτουρισμός προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές αναψυχής. Το πιο αξιόλογο μνημείο του τόπου είναι η βίλλα «Αρμύρα», μια εντυπωσιακή ρωμαϊκή έπαυλη του 1ου μ.Χ. αι., με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και το μεσαιωνικό φρούριο Lyutitsa, γνωστό και ως «Μαρμάρινη πόλη», η γέφυρα Aterenski και ένα πλήθος θρακικών αρχαιολογιών και εκκλησίων του 19ου αι.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Απολιθώμενο δάσος - 22/09/2023
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~