Δέλτα Έβρου
Σε απόσταση 20 περίπου χιλ. από την Αλεξανδρούπολη στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει σε έκταση 200 χιλιάδων στρεμμάτων, ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα. Στον υδροβιότοπο του Δέλτα έχουν καταγραφεί 316 είδη πτηνών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται πολλά υδρόβια και παρυδάτια είδη όπως αρπακτικά, χήνες, πάπιες, ερωδιοί, πελεκάνοι, φλαμίνγκο, κύκνοι. Ανάμεσά τους και πολλά σπάνια είδη όπως η νανόχηνα, η λεπτομύτα και ο στικταετός.
Αιώνες τώρα το Δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας μεταναστευτικό σταθμό στο μακρινό ταξίδι των παρυδάτιων πουλιών από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και πάλι πίσω. Επίσης αποτελεί και σημαντικό τόπο διαχείμασης για αμέτρητα υδρόβια που αναζητούν στις υγρές του εκτάσεις ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης. Εδώ που σμίγουν τα όρια της ασιατικής και ευρωπαϊκής πανίδας το «δελταϊκό» τοπίο συνθέτει ένα μωσαϊκό βιοτόπων που διαβαθμίζεται από το γλυκό νερό του ποταμού ως το αλμυρό της θάλασσας.
Ο υγρότοπος του Δέλτα με τα παραποτάμια δάση, τα υγρά λιβάδια, τους καλαμιώνες, τις λιμνοθάλασσες και άλλους βιότοπους συνθέτουν ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Η σπάνια και πλούσια βιοποικιλότητά του το εντάσσει στους διεθνούς σημασίας υγρότοπους, που προστατεύονται από τη σύμβαση RAMSAR.
Στο κέντρο ενημέρωσης που βρίσκεται στην Τραϊανούπολη, θα πάρετε τις ανάλογες πληροφορίες και θα δείτε σχετικό βίντεο. Ακολουθεί ξενάγηση με βάρκες στο Δέλτα του Έβρου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ...